Ezért fáj sokkal jobban a nők térde

Minél idősebb lesz az ember, annál hajlamosabb lesz a különböző betegségekre.

Ez az ízületi gyulladás esetében is így van, bár tény, hogy lassan már bármilyen korosztályban előfordulhat, hiszen az okai már minden korcsoportban felfedezhetőek.

Azonban ez a betegség az idősebb nők nagy részét érinti, ami megdöbbentő jelenségnek számít még mindig sokak számára.
Az orvostudomány is gyakran foglalkozik ezzel a jelenséggel, és így született meg a Newcastle Egyetem kutatók eredménye is, amiben azt állítják, hogy a 85 év feletti lakosság esetében akár 65 százalék is lehet az az arány, ami az ízületi gyulladásban szenvedő nők számát mutatja.

Igaz, ez idáig nem olyan sok kutatás született ebben a témakörben, az ösztrogén és az ízületi gyulladás összefüggését és annak kapcsolatát még mindig kutatják az orvosok. Viszont azt biztosra állítják, hogy a kettőnek köze van egymáshoz, a női nemi hormon szintjének a csökkenése igenis összefügg azzal, hogy az idősebb nőknél sokkal gyakoribb az ízületi gyulladás kialakulása.
Az orvosok azt is állítják, hogy az már köztudott tény, hogy a csontritkulás sokkal jobban érinti a nőket, mint a férfiakat.

Éppen emiatt sokkal nagyobb a fájdalom, amit a nők éreznek a térdükben, a derekukban, a csuklójukban vagy akár a csípőjükben, mint amit a férfiak éreznek. Kutatások szerint egyébként ezek a leggyakrabban érintett területek, a lábfejet és a vállakat ritkábban éri a betegség.

Emiatt, hogy a nőknél sokkal intenzívebb a fájdalom, a mozgáskorlátozottság is súlyosabb az ő esetükben, így aztán az életminőség is megromlik.
 
 

Tünetek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Tünetek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni

Az, hogy mitől alakulhat ki ez a gyulladás, azt fontos megemlíteni, ha már erről beszélünk.
Ahhoz, hogy az orvos fel tudjon állítani egy kórképet, egy diagnózist, ahhoz tudnia kell a beteg tüneteit is.
Azok, akik ízületi gyulladásban szenvednek, rend szerint nagyon kellemetlen fájdalomról, bőrpírről, duzzanatról számolnak be.
Emellett fontos megemlíteni még a mozgáskorlátozottságot, illetve van, akinél láz és étvágytalanság is jelentkezik ilyenkor.
Egy egyszerű laborvizsgálat egyébként sok mindenre fényt derít, vagyis egy ilyen vizsgálat a gyulladást is hamar jelzi.
Ezt a gyorsult vérsüllyedés és a gyulladásos fehérjeszint jelzi.
Gyakran alkalmaznak ilyenkor röntgent, ultrahangot, CT-t vagy MRI vizsgálatot egyaránt.

Fontos, hogy megállapítsák a sérülés súlyosságát

Fontos, hogy megállapítsák a sérülés súlyosságát

Ahogy már beszámoltam róla, a köszvény is szerepet játszik az ízületi gyulladás kialakulásában, ebben az esetben viszont a betegség, vagyis a gyulladás több ízületet érint egyszerre, míg más esetben csak egy ízület az, ami gyulladt.
Egy ilyen támpont hatalmas segítség az orvosoknak is a kórtörténetnél, hiszen így sok minden mást is meg tudnak állapítani a betegnél.
Ennek a neve rheumatoid arthritis, és leginkább a csuklónál és a kézközépcsontnál jelentkezik.
Ha ez az eset áll fenn, akkor is mindenképp érdemes orvoshoz fordulni vele, hogy a daganattal társuló artritis előfordulásának az esélyét is azonnal ki tudják szűrni.

Fájdalmas, ha sérül a keresztszalag

Jól tudjuk, hogy a térdünk az a részünk, ami elég nagy és összetett terhelésnek van kitéve nap, mint nap.
Éppen ezért nagyon fontos figyelnünk rá, hiszen könnyen megsérülhet.
Ebből a célból pedig vegyük át akkor, hogy mik azok, amik komoly térdsérüléseket okozhatnak.
Amikor a keresztszalag megnyúlik vagy elszakad, akkor az az elülső keresztszalagok sérüléséhez vezethetnek, ezt sokszor húzódásnak nevezzük.
Ez akkor jön létre, amikor egy gyors csavaró mozdulatot végzünk a lábunkkal, hiszen ilyenkor nagyon gyorsan egy hirtelen nyúlnak meg a szalagok a térdünkben és emiatt könnyen el is szakadhatnak.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a lábfej marad az egyik irányban, míg a térd mozgás hatására az ellenkező irányba fordul el, ezt egy nagyon éles fájdalom követi.
A hátsó szalagok akkor sérülnek a legtöbbször, ha közvetlen behatás éri őket, például rúgástól, vagy ha erősen valaki nekirúg egy labdát.
Egyébként azt mondják az orvosok, hogy egy ilyen keresztszalag sérülés nem biztos, hogy mindig éles fájdalommal jár, de ha egy pattanó hangot hallasz, akkor bizony nagy a baj.
Ezt nem szabad semmiféleképpen figyelmen kívül hagyni, de igazából nem is tudsz eltekinteni felette, mert akkor lábra sem tudsz állni.
Ez a focista nőknél gyakori problémának számít, ők sokkal jobban ki vannak téve ennek, nekik nagyobb az esélyük rá, hogy sérül a keresztszalaguk, mint azoknál, akik nem űzik ezt a sportot. 

A hétköznapi tevékenységek is gondot okozhatnak már

A hétköznapi tevékenységek is gondot okozhatnak már

A ritkább esetek közé tartozik, amikor a térdízületi porcok szakadnak.
Ez a jelenség akkor történik leginkább, amikor mozgás közben sikerül valakinek kicsavarnia a térdét.
Ez akár a hétköznapi tevékenységek közben is előfordulhat az idősebbeknél, hiszen az idősebbek porcai idővel sokkal jobban gyengülnek.
Nagyon tud fájni abban az esetben, ha leszakad a porc és már csak egy porcszál tartja őket össze.
 

Amit tudnod érdemes még a térdsérülésekről

Amit tudnod érdemes még a térdsérülésekről

• A legtöbb térdsérülés 15 és 24 éves kor között alakul ki, viszont az idősebb korosztály sokkal több térdsérülést szenved, mint a középkorúak.
• A fiatalabbaknál legfőképpen sportolás közben alakulnak ki ezek a sérülések, leginkább a középiskolás éveik alatt, amikor még feszegetik a saját határaikat.
• Kutatások szerint a legnagyobb esély az elülső keresztszalagok sérülésére a futballozó és kosárlabdázó nőknél van és ezek a sérülések a későbbi ízületi gyulladások kialakulásáért is felelősek.
• Ha közvetlenül érő ütés, esetleg rúgás éri a térdet, akkor mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert komoly baleseteket okozhat egy-egy ilyen, ami viszont nagy bajt jelenthet, ha ráadásul még nem is kezeled. 

Nők az egészségért